Omgaan met verlies

Eigenlijk is dat waar coaching over gaat.

Over het leren omgaan met teleurstellingen, tegenslag en niet uitgekomen verwachtingen. Over het leren omgaan met de pijn van verlies.

Vaak houdt een actuele vraag of probleem van een cliënt indirect verband met een eerder geleden verlies. Zelf is de cliënt zich hier meestal niet (meer) van bewust.

Dat komt door een natuurlijke, zelfbeschermende reactie van de geest op acute pijn of verlies. De geest zal de pijn op dat moment willen verzachten, door heftige emoties te verbergen of om buigen tot een andere vorm van bijvoorbeeld boosheid of verwijt. Daardoor is het verlies zelf op dat moment makkelijker te incasseren.

Maar zo blijft de link met de eerdere pijnlijke emotie zelf verborgen voor jou. Zo lijkt het misschien dat je huidige probleem vooral aan de ander ligt of misschien verwijt je jezelf iets fout te hebben gedaan.

En ben je er oprecht niet van bewust dat de kiem van je huidige probleem kan liggen in je verleden.

Door dit eerdere vermijden van de pijn kon deze toen niet oplossen en blijft deze negatieve energie behouden in de vorm van een energetische blokkade. Je verliest daardoor je natuurlijke veerkracht, want je veerkracht verdwijnt als een blokkade verschijnt.

Een blokkade van je onzichtbare levensenergie, deze altijd door jou stromende energie die op een natuurlijke manier zich constant wil vernieuwen, kan de vorm krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid, passiviteit of negativiteit.

Verlies kan vele vormen hebben in het leven. Wat pijnlijk is voor jou is heel persoonlijk. Waar een ander geen last van houdt blijft voor jou misschien wel pijnlijk. En wat pijnlijk is verberg je liever, dat is menselijk.

Je verborgen verdriet kan daardoor niet altijd makkelijk gedeeld worden. Soms niet eens met jezelf. Maar daardoor wordt of blijft deze pijn onbewust en belemmert ze je levensvreugde.

Want als je je verlies, je pijn of je trauma nog niet onder ogen hebt kunnen zien zal het je energetisch belemmeren. Dan houden secundaire emoties als bijvoorbeeld schuld of schaamte je gevangen in je verleden tijd.

Coaching begeleidt je om je ware levenskracht weer te kunnen laten stromen.

Pas als je naar binnen kunt keren in een veilige omgeving, en zonder oordeel of veroordeling kunt onderzoeken wat jou tegenhoudt in het leven, kun je echt je verlies gaan nemen. Dat klinkt misschien alsnog als een nederlaag, maar in feite maak je zo weer ruimte voor de vernieuwende energie en levendigheid van je natuurlijke levenskracht.

Dan zal het je opluchten te ervaren dat je verdriet juist door jou gehoord en erkend wil worden. Als jij het onder ogen durft te zien, als jij het omarmt, zal het je voortaan belonen in plaats van belemmeren.

Door je echte ware pijn en verdriet uit het verleden in het hier en nu alsnog te erkennen en te omarmen zal je merken dat deze pijn draaglijker wordt en mag verdwijnen. En dan kan het heden, het nu, weer onbelemmerd vorm krijgen.

Je beloning zal zijn dat je jezelf echt leert kennen, in al je kwetsbaarheden en kracht.

En dat is waar coaching overgaat, over het begeleiding van dit proces van het in zachtheid onthullen van eerlijkheid naar en liefde voor jezelf.